Finale Doğru Yemek Şehirleri 1. Kısım

by 13:42 0 yorum

1.Gaziantep (Patlıcan Kebabı, Nohut Dürüm, Katmer)

Öncelikle Neden Gaziantep?

Gerçekten şehirleşmesi efsane bir şehir.
Yahu konu yemek olunca, neden Gaziantep diye bir soru olur mu? Ama işte bu zamana kadar olayımız buydu böylede devam etmeli :). Babamın tayini çıktığında Gaziantep'e önce bir üzüldük çünkü Ankara gibi bir şehirden ayrılıyorduk fakat Gaziantep'e yerleşip 8 sene kaldıktan sonra oraya alışmamak mümkün değil gerçekten, muhteşem şehirciliği, gelişmiş sanayisiyle gerçek bir büyük şehir Antep,tarihi deseniz ayrı, parkları deseniz ayrı bir şehir gerçekten gidilip, görülmeli Gaziantep. E tabi ki o kadar güzel özelliğini söyleyip, en önemli özelliğini söylememek olur mu Antep'in, neden bahsettiğimi anlamışsınızdır tabi ki yemekleri ve tatlıları ve işte başlıyoruz ziyafetee...


Patlıcan Kebabı

Canımız çekti yahu
Herhalde bu yemeği anlatırken patlıcan kebabı diye yazdığımı bir Antepli görse öldürür beni çünkü bu yemek balcan kebabıdır Antepte balcan :))... Bu lezzet nasıl anlatılır bilmem ama kısaca patlıcanı alırsınız etinizi alırsınız ve patlıcanları keserek bir tepsiye koyarsınız, her patlıcanında arasına köfteleri koyarsınız ve gönderirsiniz taş fırına. Batı, İç Anadolu , Karadeniz falan pek bilmez ama Akdeniz ve Güney Doğuda taş fırın kültürü vardır yemeğin malzemelerini halledersiniz verirsiniz fırına, onlar sizin için pişirir getirirler çokta para istemezler bunun için, her neyse o yemek geldiğinde çıkan dumanlar, kokular bir başkadır. Gelir sofraya soğuk ayranınızla beraber mest olursunuz. İlk önce o patlıcanların yanmış kabuklarını soyarsınız, sonra etleri küçük küçük parçalar sıcacık lavaşın içine koyarsınız ( kebab ekmeğidir asıl ismi) ,tabi üstüne birde fırında közlenmiş biber ve pişmiş domatesi ayıklar koyarsınız, e tabi azda tuz falan serpip, sararak yersiniz bu şeytan işi yemeği (şeytan işi diyorum, çünkü fena kilo aldırır). Eğer bu dürümü elinize aldığınızda yağı kolunuzdan akmaz ise olmamıştır o yemek Anteplilere göre. Böyle bir yemek düşünün işte, içinde emek, aşk var resmen aşk :), giderseniz Antepe sakın yemeden dönmeyin derim ben ama tavsiyem mekan yerine, klasik bir Antep evinde yemenizdir en iyi orda yapılır çünkü bu yemek.  


Nohut Dürüm

Nohuttan dürüm mü olur dediğinizi duyar gibiyim, vallahi yıllar yıllar önce banada sorsanız aynı şeyi söylerdim, ama oluyormuş hemde muhteşem şekilde. Öncelikle nohut yemeklerini falan sevmiyorsanız bu yemeğe önyargılı olmayın çünkü cidden farklı bir yemek. Nohutu kaynatıp ezme haline getiriyorlar sanırsam ve sonra baharatlayarak muhteşem bir hale getiriliyor, bir pidenin içine sürülüyor bu ezme üstüne salata ve isteğe göre patates kızartması koyuluyor ve yiine  soğuk ayran ile servis ediliyor. Gerçekten güzel bir yemek, ama eleştirim bence pide yerine sıcak lavaş tercih edilebilir çünkü pide biraz kalın gidiyor gibi bu yemeğe :). Eğer Gaziantep'e giderseniz Dürümcü Recep Ustayı tavsiye edebilirim, ufak bir bedavaya reklamı oldu ama hakkını vermek gerek.


Katmer

Geldik tatlımızaaa, şimdi Gaziantep denilince aklınıza ilk hangi tatlı geliyor, tabi ki baklava! Yok arkadaş bende baklavadan daha önce bir tatlı var, adına şarkılarda yazılan Katmer! Yahu böyle bir lezzet varken nasıl baklava anlamış değilim ( bu arada baklavanında hastasıyım). Yani Anteplilerin yaptıkları en iyi işlerden biride bu Antep Fıstığını her tatlıya o kadar güzel uyduruyorlar ki yani akıl sır ermek elde değil. Bu katmeri eğer yiyecekseniz Gaziantep'e gidin çarşıya inin çoğu katmercide yiyebilirsiniz hepsi on numara yapar , ama dikkat etmeniz gereken şey sıcak olacak sıcak taze olacak, yeni çıkmış olacak, hemen orda gömeceksiniz midenize oturacak orda o! Sonra parmaklarınızı mı yersiniz, su mu içersiniz bilemem :) . Bugünlük bu kadar maalesef Finale Doğru Yemek Şehirleri serisi son seriyle memleketim Hatay ile sonlanacak en sona bıraktım tabi ki, yemekler şehrini :) , ufakta bir not çok uzun uzun anlatacağım yemekler her şehirde oldu fakat maalesef zaman kısıtlı olduğu için, kısıtlı şehirlerde yediğim yemeklerin maalesef çok belli başlılarını atıyorum kusuruma bakmayın, herkese yemekli günler :) 


Buğra SEVİNDİK
 








Unknown

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum:

Yorum Gönder