Veee Final Geldi Çattııı!!! (Final 2. Bölüm)

by 07:28 0 yorum

Hatay ( Belen Tava, Biberli Ekmek, Tuzda Tavuk)

Öncelikle Neden Hatay?

Öncelikle neden Hatay mı? Bu soruyu cevaplamayı mantıklı bulmuyorum vallahi. Eğer bir site yemek sitesiyse, Hatay'dan hiç bahsetmemiş ise silsin zaten o siteyi, hiç bir manası yok. :) Hatay şuan yaşadığım ve ayrıca memleketimde olan ilimiz. İnsanlarının sıcaklığını hiç bir yerde bulamadığım, hoşgörü, candan bir şehir Hatay. Esnafı ile hemen tanışıp yakın olabilirsiniz, biriyle arkadaş olup ertesi gün, kendinizi onun evinde yemek yerken bulabilirsiniz. He bir de ortasından kocaman Asi nehri geçer Hatay'ın. Bir tek kötü özelliği maalesef belediyelerin adama akıllı çalışmamış olmasıyla, şehrin çok kötü bir yapılaşması var bütün evler birbirinin içinde falan yollar öyle geniş değil maalesef, o da bir zaman sonra alışınca göze batmıyor zaten. E tabi Hatay dediğimizde aklımızda Hatay hemen yer eder zaten, şimdi Hatay yemeklerine hemen geçiyoruz, tabi ki yemeklerin çoğunu anlatamayacağım, künefe falan beklemeyin yani :).

İşte Şehrin tam ortasından geçen Asi Nehri ve Antakya :)


Belen Tava

Bu kuşbaşı olanı, benim tercihim herzaman kıyma olanı :)
Adından anlaşılabileceği üzere Belen Tava, Belene ait bir yemek. Belen Hatay'ın en küçük ilçesi. Bu yemeğin nasıl bir yemek olduğunu şöyle anlatacağım, ne zaman Hatay dışında olup Hatay'a dönsek, geldiğimiz günün ertesi günü yaptığımız ilk iştir arkadaşlarımızla, arabamıza atlarız sırf bu lezzet için 60 km gideriz , oturduğumuz yerde 3 kişi 1.5 kilo kıyma belen tava söyleriz ayranları mezeleri falan derken 40 lira öder, tekrar 60 km döneriz. Öyle bir lezzettir yani bu, ilk önce bir sürü meze gelir ortaya sıcacık bir pide getirirler, zaten humusu falan yerken midenizin yavaştan doyduğunu hissedersiniz. En son gelir ortaya güveçte belen tava, güveçte gelmesinin nedeni o yağın falan donmadan sıcaklığını kaybetmemesidir. Yağlarının sesi kulaklardan ayrılmaz. Sıcacık pideyi batırır batırır yersiniz bu yemeği, sakın yemeden dönmeyin Hataydan sakın.

Biberli Ekmek

Bu asıl olan taş fırında yapılan.
Sabah kahvaltılarının olmazsa olmazıdır biberli ekmek, yoksa kahvaltı kahvaltı değildir. Malzemesini genelde herkes kendi hazırlatır ve taş fırına verip hazırlamalarını istersiniz. İçinde biber, biber salçası, peynir ( peynir olmasada oluyor ama benim tercihim genelde peynirli) olan bir kahvaltı öğesidir biberli ekmek, ama acıkırsınız akşam buzluktan çıkar ısıt yede yapabilirsiniz. Biberli Ekmek dendiğine bakmayın aslında ekmek değildir, biberli pidedir yani hamuru incecik açılıp malzemeler üstüne konulup taş fırına verilir, bütün ana olayı budur. Fakat taş fırın yoksa etrafınızda o zaman evde yaptıklarınız biraz ekmeğe benzer. Sabah kahvaltısında Hatayda biberli ekmeği yemeden geçmeyin derim benden öneri.
Buda diğer türlüsü :)













Tuzda Tavuk

Bu tuzun içindeki hali.
Geldik Hatay'ın başka bir lezzeti olan Tuzda Tavuğa, bu yemek Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde ortaya çıkmış bir yemek. Muhteşem göl manzarasında Reyhanlıda yemenizi tavsiye ediyorum o yüzden. Tabi ki Hatay'ın her yerinde olduğu gibi ilk mezeler gelir ve yemeği beklersiniz, yemeğin olma süresi çok uzundur yaklaşık 2 saat sürer bu yüzden ilk sipariş verip sonra gezmeniz daha mantıklıdır. Bir piliçin üzerine baya bir tuz dökülür düşündüğünüzdende fazla, üstü hiç görünmeyecek şekilde kapanır piliçin ve taş fırına atılır 2 saat pişer ve önünüze direkt gelir, size tek vuruşta üzerindeki tuzları kırmanız için şans verilir, eğer tekte kırarsanız yemek bedavadır, tabi tekte kırmak çok zordur yani o yüzden işlerini biliyorlar :). Neyse garsonlar çekiçle kırarlar tuzu ve içinden nar gibi kızarmış , lezzetli mi lezzetli lokum gibi bir tavuk keyfi çıkar. Tam kıvamı dedikleri şey budur tavuk için galiba. Buda son ziyafetimizdi anlatacağımız. Finali Hatay ve Gazianteple iki bölüm halinde yaptık ve böylelikle sona geldik, anlatacağım daha çok fazla lezzet vardır, hatta şurada yiyin burada yiyin diye önerilerimde vardı ama şimdilik benden bu kadar, kendinize çok iyi bakın ve yemekle kalın! Belki bonus bölümlerle ileride görüşürüz. :)
Bu da tuzdan çıktıktan sonra nar gibi kızarmış hali.


Buğra SEVİNDİK  
B.S.

Unknown

Developer

Cras justo odio, dapibus ac facilisis in, egestas eget quam. Curabitur blandit tempus porttitor. Vivamus sagittis lacus vel augue laoreet rutrum faucibus dolor auctor.

0 yorum:

Yorum Gönder